KANCELÁŘ

Email:kancelar@siliconhill.cz
Telefon:+420 724 782 500

Koleje Strahov, blok 1,
1. patro, kancelář SU,
č. dveří 40 (na konci chodby vpravo) Google-map

InstallFest se vrací ke kořenům, bude hodně praktický

Šestý ročník obnovené konference InstallFest se opět uskuteční první březnový víkend na pražském Strahově. Opět nabídne desítky přednášek na různá témata spojená nejen s Linuxem a svobodným softwarem. Letos se akce vrací tak trochu ke kořenům, protože nabídne více workshopů a více praktických přednášek. Naučíte se konfigurovat vlastní server a začátečníci se naučí s Linuxem na desktopu.

První „celý“ víkend v březnu (7. a 8. března) bude jako každý rok patřit svobodnému software. Na strahovském kopci se bude konat tradiční dvoudenní konference InstallFest, pořádaná klubem Silicon Hill. Nabídne téměř tři desítky přednášek ve dvou různých sálech a devět prakticky zaměřených workshopů.

„Letos byl velký zájem o výběr přednášek, přes 300 hlasujících vybíralo z několika desítek témat pro přednášky. Nakonec jsme se rozhodli vybrat větší množství témat a rozdělit je do dvou samostatných sálů. Budete tak mít z čeho vybírat,“ říká Petr Hodač, hlavní organizátor akce.

Pavel Šnajdr se s námi podělí o zkušenosti s provozem SSD na serverech, což je téma často zbytečné démonizované, ale technicky velmi zajímavé. Bashovskou magií nás provede Lukáš Bařinka, který odhalí pochody uvnitř interpreteru a ukáže, co vše se musí stát ještě předtím, než se spustí zadaný příkaz. Václav Pavlín bude přednášet o virtualizačním nástroji Docker a úplní začátečníci si budou moci vše vyzkoušet na workshopu.

Další skupina přednášek se bude věnovat elektronice a automatizaci. Štěpán Bechyňský, Pavel Píša a Adam Hořčica se budou věnovat miniaturním počítačům Raspberry Pi a Arduino a tomu, jak z nich vymáčknout maximum. Tyto a další desky bude možné si prakticky osahat na stánku MacGyver bastlíři SH.

„Chceme se s InstallFestem vrátit tak trochu ke kořenům a zaměřit ho podstatně více prakticky. Už se sice tolik nebude instalovat Linux na vlastní přinesené počítače jako před lety, ale chceme předvést začátečníkům, jak se používá Linux na desktopu a pokročilejší uživatele popohnat k hrátkám na vlastním serveru,“ říká Petr Hodač.

V sobotu bude probíhat série minipřednášek na téma linuxový desktop od instalace až po aplikace, který povedou členové klubu tech@SU. Neděle pak bude patřit nasazení Linuxu na serveru a provozu serverových služeb. Přednášet budou odborníci ze spolku vpsFree.cz, který nabídne k vyzkoušení i reálné virtuální servery (VPS).

To vše jako vždy nahraje, zaznamená a po internetu přenese AVC SH. „Pokud vše dobře dopadne a všechno se povede, bude k dispozici i špičkový 4K přenos. Pokud máte UltraHD televizi, je čas ji vybalit a připojit k internetu,“ říká Petr Hodač.

Během obou dnů bude probíhat turnaj ve hře OpenArena a dalších svobodných hrách. „Celou dobu bude přístupná učebna s počítači, kde bude možné si jen tak volně zahrát. V určených časech pak proběhne velký turnaj, během kterého bude možné vyhrát zajímavé ceny od sponzorů,“ dodává Hodač.


Adam Hořčica | 12. Únor 2015 | Akce

Komentáře k článku

Victor 7.7.2015 14:15:
After going over a number of the acitrles on your website, I honestly like your technique of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark website list and will be checking back in the near future. Please check out my website as well and let me know your opinion.

Přidat komentář



Captcha_image  

PARTNEŘI