KANCELÁŘ

Email:kancelar@siliconhill.cz
Telefon:+420 724 782 500

Koleje Strahov, blok 1,
1. patro, kancelář SU,
č. dveří 40 (na konci chodby vpravo) Google-map

RXSAT.SH

web

Web RXSAT.SH

Na Strahově se rozběhl nový projektu RXSAT.SH. Cílem projektu bylo vytvořit stanici pro příjem meteorologických snímků z družice Meteosat a dalších. Po několika měsících vývoje softwaru pro zpracování obrazu, instalaci nového anténního systému a rozběhnutí serveru jsou přijímaná data dostupná na adrese: http://rxsat.sh.cvut.cz

Web je přístupný pouze ze sítě SH, což je dáno licenčními podmínkami Eumetsatu.

K čemu snímky využít?

Z aktuální situace a animací se dá velice dobře odhadnout nejbližší vývoj počasí, jsou vidět blížící se bouřková oblaka, mlhy, postup front, rozsáhlé písečné bouře, cyklóny. Z dalších méně obvyklých věcí bývají z družice vidět požáry, sopečné erupce (sledování Etny), pohyb slunečního stínu při zatmění, atd.

Jak to vše funguje?

Eumetsat v primárních stanicích sbírá data z několika družic, které prostřednictvím televizního transpondéru distribuuje uživatelům. Přijímač tvoří parabola do Ku pásma, DVB-S karta a počítač nainstalované na bloku 4. Pomocí SW Tellicast jsou na disk PC ukládány soubory přijaté datovým proudem. Z nich se složí jednotlivé spektrální snímky a ty vhodně zkombinované a transformované se vystaví na webu.

Chceš se zapojit do projektu?

Zajímáš se o meteorologii a zkratky jako ASCAT, HIRS, Jason, ATOVS, AVHRR Ti nejsou cizí? Pak právě Ty můžeš vysoce odbornou, neplacenou a úmornou prací zahájit svojí hvězdnou kariéru! :) )

Podněty a připomínky vítány.

Martin Bruchanov a.k.a. BruXy, vedoucí projektu bruxy@regnet.cz


Martin Bruchanov | 16. Červen 2009 | Projekty

Komentáře k článku

K tomuto článku nebyl vložen žádný komentář, buď první!

Přidat komentář



Captcha_image  

PARTNEŘI