KANCELÁŘ

Email:kancelar@siliconhill.cz
Telefon:+420 724 782 500

Koleje Strahov, blok 1,
1. patro, kancelář SU,
č. dveří 40 (na konci chodby vpravo) Google-map

Ochranný systém metra

Projekt SUT do svých pravidelných úterních přednášek čas od času zařadí speciální vydání. V úterý 10. listopadu se rozhodli přednášející Vlastimil Smetana a Martin Hobza ve spolupráci s Ondřejem Caletkou poodhalit tajemství pražského metra.

Termín „Ochranný systém metra,“ vešel do povědomosti široké veřejnosti především v souvislosti s katastrofálními povodněmi v roce 2002. Jde o využití prostor pražského metra jako krytu civilní obrany. Seminář poskytl základní přehled o tom, co všechno je v rámci tohoto projektu vybudováno, jaké předpisy se ochranného systému týkají a s jakými hrozbami se při projektování OSM počítalo. Ukázal také exkluzivní detailní snímky podzemních technologií, jako jsou tlakové uzávěry, větrací šachty, úpravny vody a vzduchu, atd.

Akci navštívilo přibližně 85 návštěvníků, proto musela být operativně přesunuta do přednáškového sálu školicího centra Silicon Hill.

Neváhali jsme vyzpovídat hlavní aktéry velice podařené akce.

Kdo přišel s nápadem přednášky na takto zajímavé téma?

Ondřej Caletka: S nápadem jsem přišel já. Začalo to vlastně už před více než dvěma lety, kdy jsem uspořádal první speciál jménem „Technika pražských tramvají“. Ukázalo se, že lidé mají o takovéto odborné semináře zájem, dokonce větší, než o naše obvyklé semináře o linuxu. Proto jsme později začali cykly našich přednášek obohacovat o ne-linuxové speciály. Postupně následoval druhý tramvajový speciál, speciál „Vodní díla v ČR“ a nakonec také dvojice seminářů „Technika pražského metra“, kde jsem nastínil základní informace o tom, jak vlastně funguje dopravní systém metra. Seminář o OSM byl tedy logickým pokračováním řady těchto speciálů.

Čekali jste takovou účast?

Ondřej Caletka: Rozhodně nečekali. Speciální semináře byly vždy navštěvovanější, než běžné semináře projektu SUT. Ale zatím vždy jsme si vystačili s třiceti židlemi, které jsou v zasedací místnosti SH na bloku 7 k dispozici. Naštěstí se podařilo na poslední chvíli zajistit přednákový sál ve školicím centru SH, kam se všichni návštěvníci pohodlně vešli.

Martin Hobza: Nečekali, zaskočila nás v dobrém slova smyslu. Počítali jsme s cca 20- 30 lidmi. Je příjemné vidět, že lidi problematika OSM zajímá natolik, že jsou ochotni vyhradit si čas i během večera.

Zaskočil Vás nějaký dotaz z publika?

Vlastimil Smetana: Všechny dotazy byly kvalifikované, což nás potěšilo. Obtížněji zodpověditelný byl dotaz týkající se organizační struktury velení OSM. Jednak vzhledem k tomu, že existuje celá řada dokumentů, které tuto problematiku upravují, a zdaleka ne všechny máme k dispozici, a jednak proto, že organizační části jsme při přípravě nevěnovali zdaleka tolik pozornosti jako části technologické a provozní.

Martin Hobza: Zajímavý byl také dotaz na celkový počet technických center OSM, chvíli nám trvalo, než jsme se dobrali konečného počtu.

Chcete se zúčastnit dalších přednášek projektu SUT, navštivte jeho webové stránky SUT.


Pavla Slezáková | 15. Listopad 2009 | Akce

Komentáře k článku

K tomuto článku nebyl vložen žádný komentář, buď první!

Přidat komentář



Captcha_image  

PARTNEŘI