KANCELÁŘ

Email:kancelar@siliconhill.cz
Telefon:+420 724 782 500

Koleje Strahov, blok 1,
1. patro, kancelář SU,
č. dveří 40 (na konci chodby vpravo) Google-map

InstallFest 2009

installfestPočátky InstallFestu spadají do devadesátých let v USA. Zkušení uživatelé GNU/Linux pomáhali méně zkušeným s instalací. Z takových akcí se postupně stávaly mnohem rozsáhlejší setkání a nakonec z toho vznikl instalační festival – tedy InstallFest. Akce tohoto typu měla takový potenciál, že se dostala i k nám. První InstallFest se konal v roce 1999 díky skupince nadšenců z klubu Silicon Hill a byly položeny základy populární tradice. Zájem v dalších letech rostl, protože byly přidány přednášky s velmi širokým záběrem od instalace aplikací v GNU/Linuxu, konfigurace systému, přes představení open source aplikací, až po kompilování linuxového jádra. InstallFest si po řadu let udržoval špičkovou kvalitu a stal se tak jednou z nejvýznamnějších akcí takového zaměření v ČR. Ve spolupráci s AVC vznikly hodiny záznamů přednášek, které jsou stále ke shlédnutí na internetu.

Díky tomu, že původním organizátorům došel volný čas k opětovnému uspořádání tak rozsáhlého festivalu, byla v roce 2005 tradice, i přes četné ohlasy veřejnosti, přerušena. Fanoušci zpočátku plakali, další rok už jenom sem tam zasmrkali a nakonec se na strahovský InstallFest úplně zapomnělo. Až jednoho krásného dne (popravdě bylo neskutečně hnusně , ale to nezní tak hezky), se takhle vzbudil Pavel a řekl si: “ A dost! Ten InstallFest bude, i kdybych se z toho měl…osypat!?!” . Stačilo, aby se k němu přidali 2 lidé(Martin a Radim) a vznikl organizační tým InstallFestu 2009. Ačkoli bylo zažádáno o finanční podporu ze Studentské Grantové Soutěže v poslední možný termín, ČVUT prostředky pro zorganizování poskytlo(i když jenom polovinu). S plánováním a prvotními přípravami se začalo v listopadu 2008. Velkou výhodou bylo, že za organizačním týmem stál celý klub Silicon Hill s předsedou v čele, a proto mohl být Installfest 2009 uspořádán ve školicím centru klubu.

Oproti roku 2005 se situace v oblasti GNU/Linuxu změnila. Není již tolik třeba řešit problémy s instalací, tato část programu byla tedy vypuštěna a pozornost byla soustředěna spíše na přednášky a workshopy. Byli kontaktováni hráči světového významu v oblasti otevřených technologií jako Novell, Red Hat a Sun Microsystems. Pozvání přijali také přednášející z českých firem. Osloveni byli samozřejmě i studenti, kteří se vždy rádi podělí o své znalosti. Ve finále bylo přichystáno 16 přednášek, že se až zdálo, že 2 víkendové dny jsou málo. Program byl koncipován tak, aby si každý přišel na své. Návštěvníci si mohli přijít pro podrobné informace o souborovém systému ZFS a nebo se dozvědět, jak „pařit“ hry na Linuxu. Některé přednášky byly doplněny workshopem, kde si zájemci v počítačových učebnách mohli pod vedením lektora znalosti „osahat“. V neděli byl na pořadu dne také turnaj o ceny v počítačových hrách, při kterých bylo možné nechat odpočinout mozkové závity. Organizátoři vyšli vstříc i lidem, kteří by náhodou nebyli uspokojení obsahem přednášek a přichystali Linuxovou poradnu, kde zkušení borci z firmy Novellu a klubu Silicon Hill odpovídali na libovolné otázky. Záznam všech přednášek a některých workshopů by měl být brzy zveřejněn na webu AVC. Velmi důležitá byla také FestParty v jedné ze Strahovských restaurací. Po náročné sobotě jsme všichni potřebovali uhasit žízeň a probrat současnost a budoucnost InstallFestu. Jinak než u piva by to samozřejmě nešlo.

Vždy na závěr programu byli odměněni návštěvníci, kteří vyplnili anketu s podněty k vylepšení Installfestu do dalších let. Za ceny děkujeme rektorátu ČVUT, klubu Silicon Hill, firmám Active 24 a Computer Press.

Nutno dodat, že Installfest mohli navštívit také zájemci ze vzdálenějších koutů republiky, neboť organizátoři zajišťovali také ubytování ve spolupráci se SÚZ.

Když se nyní ohlížím za InstallFestem, musím konstatovat, že jsem spokojený. Akce se nám povedla. Přilákala téměř 200 návštěvníků. Ukázala světu, a hlavně nám samotným, že dokážeme odvést pořádný kus práce. Doufám, že v budoucnu již další výpadky InstallFestu nebudou a vždy budeme mít dostatek akčních lidí, kteří se budou chtít naučit kupu věcí, trochu si máknout a zorganizovat tuto úžasnou akci.

Na úplný konec bych rád doplnil pár závěrů z ankety. Naprostá většina návštěvníků byla s InstallFestem spokojena po všech stránkách. Velmi nás samozřejmě potěšilo, že se nám podařilo poskládat zábavný a přínosný program a že organizace proběhla bez znatelných problémů. To že v našem prostředí akce jako InstallFest chyběla dokazuje to, že kromě studentů se k nám přišli podívat také lidé, kteří už mají dávno dostudováno. Velmi cenné jsou odpovědi, kde nám návštěvníci poskytly nápady na témata přednášek, které by uvítali v dalších ročnících. Podle všeho příští InstallFest nebude festival víkendový, ale 14 denní.

Za tým organizátorů Radim Roška


| 2. Květen 2009 | Akce

Komentáře k článku

K tomuto článku nebyl vložen žádný komentář, buď první!

Přidat komentář



Captcha_image  

PARTNEŘI