KANCELÁŘ

Email:kancelar@siliconhill.cz
Telefon:+420 724 782 500

Koleje Strahov, blok 1,
1. patro, kancelář SU,
č. dveří 40 (na konci chodby vpravo) Google-map

HDTV je tady!

Blížící se zimní olympijské hry v kanadském Vancouveru představují důležitý milník v historii televizního vysílání. Většina evropských vysílacích společností právě v souvislosti s touto akcí zahajuje pravidelné vysílání ve vysokém rozlišení, označované častěji jako HDTV. Při této příležitosti bychom vás rádi upozornili na novinky ve strahovském televizním vysílání.

Především jsme začali přenášet německý transpondér s veřejnoprávními programy Das Erste HD, ZDF HD a Arte HD, přičemž první dva budou po dobu ZOH vysílat olympijský program. Více informací a program vysílání naleznete na serveru digizone.cz. Po technické stránce vysílání probíhá v moderním formátu 720p/50 s úctyhodným bitovým tokem 12 Mbps při kódování MPEG-4/AVC, neboli H.264. Nenechte se zmást nižším počtem řádků, jedná se o neprokládáný obraz s padesáti úplnými snímky za sekundu, který dle testů EBU vykazuje vyšší subjektivní kvalitu, než starší, prokládaná varianta 1080i/25. Ani zvuk nezůstává pozadu. Kromě základní stopy v MPEG-1 layer 2 s bitovým tokem 256 kbps je k dispozici i zvuková stopa ve formátu Dolby Digital (AC3) s bitovým tokem 448 kbps. Kanál Arte HD nabízí navíc ještě francouzskou zvukovou stopu.

Pozadu nezůstává ani Česká Televize. Se začátkem ZOH přejde doposud zkušebně vysílaný program ČT HD do řádného provozu, kdy bude představovat výběr toho nejzajímavějšího z kanálů ČT1, ČT2 a ČT4 Sport v HD rozlišení. Bohužel, díky rozhodnutí vysílací rady ČR nemůže ČT svůj HD program sestavovat z pořadů na různých kanálech, takže výběr bude probíhat po celých dnech. V případě ZOH bude večerní blok HD vysílání vyplněn živými přenosy programu ČT2, dopoledne pak budou v HD prezentovány záznamy z kanálu ČT4 Sport (program zde). Po technické stránce vysílání jde o starší prokládaný formát 1080i/25, navíc protože jej přebíráme z pozemního vysílání sítě 4, má snížené vodorovné rozlišení na 1440 pixelů a bitový tok na 6 Mbps, při kompresi MPEG-4/AVC. Zvuk je standardní – MPEG-1 layer 2 s bitovým tokem 192 kbps. Stejné parametry má i druhý český HD program, NOVA.

Pro usnadnění výběru HD programů jsme v SAP playlistu vytvořili novou skupinu SH-HD, kde se budou objevovat pokud možno všechny stanice, které je možné v HD zachytit. Rádi bychom vás také upozornili, že pokud se vám SAP playlist na Windows načítá dlouho, obvykle pomůže vypnout v nastavení VLC IPv6 SAP.

napsal Ondřej Caletka


Pavla Slezáková | 4. Únor 2010 | Ostatní

Komentáře k článku

Raju 7.7.2015 06:09:
Don't believe in ruanisss! they are motherfucking bastards. Georgia was their closest neighbour for ages! One of the earliest orthodox nation! And what did they do?! They destroyed our country and occupied our teritorry!Fuck russia!
Idana 20.4.2016 03:48:
Imirsespve brain power at work! Great answer!
Essy 20.4.2016 21:55:
It's always a pleasure to hear from someone with exseetipr. http://jksaiimlh.com [url=http://zexwpnoihw.com]zexwpnoihw[/url] [link=http://cqwazevdg.com]cqwazevdg[/link]
Ellyanna 22.4.2016 05:54:
BS low - raniitaloty high! Really good answer! http://ghbwsygml.com [url=http://xkbmcuvzw.com]xkbmcuvzw[/url] [link=http://clykmlfwl.com]clykmlfwl[/link]

Přidat komentář



Captcha_image  

PARTNEŘI