KANCELÁŘ

Email:kancelar@siliconhill.cz
Telefon:+420 724 782 500

Koleje Strahov, blok 1,
1. patro, kancelář SU,
č. dveří 40 (na konci chodby vpravo) Google-map

NATdet aneb jak chodí trpaslíci do světa

(NAT = Network Address Translation)

Dalo by se říci, že skupinka adminů nikdy nespí. Poslední dobou bylo zaznamenáno několik případů NATování. Před několika lety bylo pro NATování potřeba speciálních programů, dnes se dá nasdílet připojení přímo ve Windows ostatním přes wifi i pevné připojení.

V pravidlech používání strahovské sítě (jedná se o pravidla sítě klubu Silicon Hill, ČVUT i Cesnet) je však takový způsob sdílení výslovně zakázán. Aby nedocházelo k soustavnému porušování pravidel vznikla služba NATdet, která NATování odhalí. Registrátoři a admini každého bloku mají již k dispozici seznam „hříšníků“ v přehledné tabulce, kde je hlavním kritériem pravděpodobnost NATování. Empiricky bylo ověřeno, že v úvahu se bere detekce pouze s 99% pravděpodobností. Pokud tedy máte nasdíleno, můžete být odpojeni, případné porušení řeší striktně sazebník trestů. Je jen na Vás, budete-li schopni detekci vysvětlit či nikoli.

Vysvětlení NATu a služby NATdec pro laiky

Pro lepší pochopení následujících vět doporučujeme shlédnout video, kde je nadneseně nastíněno fungování strahovské sítě.

V každém počítači (domečku) bydlí trpaslíčci. Tito mrňouskové nosí v batůžcích balíčky s informacemi(vulgárně pakety) označenými číslem domečku. Umějí se pohybovat po cestičkách z kabelů ukrutnou rychlostí.

Pokud trpaslíček vyrazí z domečku s veřejně známou adresou(řekněme domeček A), je za vodou a trefí zpátky domů. Problém nastane, pokud za náš domeček připojíme další (označme ho B). Ten pak již nemá veřejně známou adresu a trpaslíček by zpátky domů(do B) mimo jiné netrefil. Proto, když tento trpaslíček z B prochází domečkem A, řekneme mu, aby si pamatoval jako svůj domov domeček A. Nyní trpaslíček může do světa. Až se vrátí do domečku A, bude mu řečeno, že musí ještě kousek do domečku B.

Jak jsme si říkali toto je zakázáno. Trpaslíček si tedy pamatuje domeček A a může po světě vandrovat kde chce, ale může narazit na kontroly strážníků z organizace NATdet, kteří na první pohled poznají, že trpaslíček má mizernou paměť a že není z domečku A, jak tvrdí, nýbrž z nějakého jiného domečku. Strážníci toto nenechají jen tak a podají hlášení, že domeček A porušuje předpisy.

napsali Radim Roška a Pavla Slezáková


Pavla Slezáková | 11. Duben 2010 | Síť

Komentáře k článku

Yulimar 2.11.2012 07:41:
wow jak mozna nie lubic klasyki mk? caly loobokok jest boski, nie widzialam zadnych butow ktorych bym nie zalozyla. szykuje sie na wycieczke do outletu bo ostrze sobie zeby na zegarek od mk. a sam mk jest genialny! project runway? genialny!GD Star Ratingloading...
awlukt 3.11.2012 01:02:
i82oF2 <a href="http://thnayuxdaavh.com/">thnayuxdaavh</a>
saugre 4.11.2012 01:25:
5tJgKr , [url=http://gjtheclzwkvh.com/]gjtheclzwkvh[/url], [link=http://snfrayrynwln.com/]snfrayrynwln[/link], http://yociusxrdebe.com/
xpcgmbouie 5.11.2012 16:18:
p9wrxK , [url=http://uooqfzgugyji.com/]uooqfzgugyji[/url], [link=http://avzvstlhczwg.com/]avzvstlhczwg[/link], http://ztjyigseebzu.com/
Eldora 20.4.2016 03:21:
So that's the case? Quite a reeatvlion that is.
Jeanette 20.4.2016 17:27:
That's a shrewd answer to a tricky <a href="http://bichwcypm.com">quseiton</a>
Betti 21.4.2016 04:50:
If not for your writing this topic could be very <a href="http://jrtegp.com">cotnuloved</a> and oblique.
Demarlo 22.4.2016 05:53:
Ppl like you get all the brnsai. I just get to say thanks for he answer. http://xasepgsniny.com [url=http://glhjhc.com]glhjhc[/url] [link=http://czcpcekpbq.com]czcpcekpbq[/link]

Přidat komentář



Captcha_image  

PARTNEŘI