KANCELÁŘ

Email:kancelar@siliconhill.cz
Telefon:+420 724 782 500

Koleje Strahov, blok 1,
1. patro, kancelář SU,
č. dveří 40 (na konci chodby vpravo) Google-map

Jsem snad k***a rosnička?!

No nejsi! Ale náš klub Silicon Hill jednu takovou „rosničku“ má…

Teploměr jako takový existoval na Strahově již několik let, ale přes veškerou snahu řešitelů projektu nebylo možné zajistit přesné měření. Postupně rostly i požadavky uživatelů, což dalo vzniknout myšlence zřízení strahovské meteostanice.
Začátkem roku 2010 si sekce admins již dala do rozpočtu požadavek na zakoupení potřebného vybavení. Při samotné realizaci bylo ve hře několik variant, ale zvítězilo řešení firmy Davis , ke kterému existuje propracovaný open source nástroj pro správu a zpracovaní výstupu meteorologického pozorování .

instalace kabelů

Obvyklé optimální umístění meteostanice je ve strahovských podmínkách nepoužitelné, proto byl zvolen prostor na střeše bloku 4. V tomto bloku je umístěn serverhousing, takže konzole příjímající data z meteostanice může v této místnosti monitorovat vlhkost a teplotu, které poslouží ke sledování environmentálních podmínek v této místnosti.

Byla tedy objednána dvoumetrová konzole a když řešitelé dostali povolení od SÚZ ke vstupu na střechu, mohlo se začít realizací průrazů a následným zajištěním komunikace pomocí UTP kabelu z třetího patra. Propojení metoeostanice se serverhousingem by bylo možné i bezdrátově, ovšem ne na Strahově, kde by mohla být komunikace rušena.
Speciální železná konstrukce zajišťující stabilitu je zatížena betonovými dlaždicemi ve dvou vrstvách.

Meteostanice na střeše bloku 4

Ve finále chybělo ještě doladění softwarového řešení projektu včetně nastavení generovaných výstupních webových stránek.
Záznamy z měření jsou nepřetržitě ukládány od spuštění provozu meteostanice na server weather.siliconhill.cz, kde jsou zobrazovány. Webové stránky ukazují vše, co meteostanice umí, tedy teplotu, vlhkost, rychlost a směr větru, srážkový úhrn, tlak a další odvozené hodnoty.

„Do budoucna bychom rádi rozšířili pozorování o možnosti sledování slunečního a UV záření, srážkových úhrnů v zimních období pomocí vyhřívání člunkového srážkoměru, webové kamery a relevantnějšího vyhodnocování teploty pomocí aktivního denního aspiračního radiačního štítu“, uvedl Lukáš Kužel, správce meteostanice.
Právě jemu se podařilo navázat spolupráci s organizacemi, ktere zastřešují provoz meteorologických pozorování, takže strahovská meteostanice poskytuje data třeba pro CWOP, wunderground.com, awekas.at, weatherforyou.com, hamweather.com, anythingweather.com, pwsweather.com a wedaal.de, meteo.amut.net, pocasi-volary.cz a amaterskameteorologie.cz.
Poslední, co pokulhává je řešení webových stránek – jsou funkční, ale jistě by si zasloužily vylepšení a zpřehlednění. „Pokud má někdo zájem pomoci nám s redesignem stránek či s implementací různých vychytávek, ať se nám ozve. Celý systém jede na Debianu a o práci s daty se stará open source aplikace wview. Toto prostředí nám dává neomezené možnosti k hraní „, řekl Radim Roška.

Kdo má tedy zájem podílet se jakkoli na tomto jedinečném projektu, ať kontaktuje řešitele projektu na weather@sh.cvut.cz , nebude litovat!


Pavla Slezáková | 20. Září 2010 | Projekty

Komentáře k článku

Kelli 31.10.2012 09:29:
Thanks for that! It's just the answer I neeedd.
gxgscaeubfo 2.11.2012 15:33:
tcVC08 <a href="http://tmbqexxtzyxw.com/">tmbqexxtzyxw</a>
udizmosjo 3.11.2012 03:13:
RcrPKV , [url=http://kunbhxghstiz.com/]kunbhxghstiz[/url], [link=http://xljmwmjdxkzf.com/]xljmwmjdxkzf[/link], http://grdyihdqyauz.com/

Přidat komentář



Captcha_image  

PARTNEŘI