Kam kráčí meteostanice aneb užitečnost pozorování počasí na SH - Silicon Hill

Je tomu už více jak dva a půl roku co se společnými silami podařilo nainstalovat polo-profi meteostanici na střechu bloku 4, která sbírá a interpretuje chování počasí nejen pro obyvatele Strahova. Ale historií bychom se v tomto malém příspěvku neradi zabývali a to hlavně z toho důvodu, že SH stanice je ještě co se týče délky kontinuálního pozorování spíše batoletem.

weather|sh

Aktuální stav počasí si může každý dohledat na stránkách weather.sh.cvut.cz. Součástí stránek jsou i nabízené odkazy, které podsouvají informace „Jak bude zítra?“. Tím ale užitečnost naší meteostanice teprve začíná. K čemu všemu jsou tedy dobrá naše pozorování?

Sdílení dat s portály, které mapují provozované meteostanice

Pokud se chceme pozorováním počasí zabývat v globálnějším měřítku, tak se hodí vědět, jak je nejenom kousek od našeho bydliště, ale i v odlehlejších místech naší vlasti, či kdekoli na světě. K tomu slouží mnoho portálů a naše stanice je zapojena do projektů CWOP (Citizen Weather Observer Program), Weather Underground, AWEKAS (Automatisches WEtterKArten System) a Wedaal. V tuzemsku jsme spojeni s in-počasí, které například nabízí teplotní a vlhkostní mapu pro ČR, která vychází z aktuálně naměřených dat. Dále spolupracujeme např. s meteo.amut.net , nebo e-počasí.cz.

Zajímavé využití našeho pozorování

weather|sh Semo-tamo se naší stanici podařilo posloužit atypickým způsobem a to např. pro potřebu posuzování vhodnosti druhů světlíků v různých klimatických podmínkách, využívání našeho pozorování při vývoji nových stavebních materiálů při ČVUT, anebo jako vstupní data při diplomové práci, která se zabývala chlazením data-center.

Na závěr pár informací, jak můžete informace z naší stanice čerpat. Nemusíte vlastní pouze PC, ale jde to i s mobilem. Aktuálně poskytujeme podporu pro Windows Mobile, Android a mobilní verzi webu pro Apple iOS. Pokud preferujete různá rozšíření pro vaše oblíbená PC prostředí, tak mohou posloužit rozšíření pro Chrome, Firefox, novější Windows anebo MacOS X.

Ale abychom jen nechválili - pár nedostatků nám stále zůstává nevyřešených. Především je to snaha o vytvoření „líbivějšího“ webu a problematické sledování UV záření díky rušivému okolnímu prostředí na střeše bloku 4. Pokud by někoho problematika v jakémkoli směru výše uvedených nedořešeností zajímala, tak se na nás neváhejte obrátit! Rádi uvítáme pomocnou ruku.

Pokud našemu pozorování chcete vyjádřit podporu anebo máte na jazyku jakoukoli otázku či komentář, nebojte se využít mail weather@sh.cvut.cz anebo sociálních sítí (Facebook, twitter).

Za realizační tým Lukáš »Firestone« Kužel

rosnicka


Radek Beňo | 14. Listopad 2012 | Projekty

Komentáře k článku

Cinthia 25.6.2013 05:18:
Ahoj. Jedeme s mou slečnou v sobotu re1no ze Strakonic ( Pedsek, Te1bor, Pelhřimov a Brno ). Me1me dvě volne1 medsta. Re1di někoho szvmeee. Zpět se vracedme po fine1le. 773 178 394. Zdar a sedlu.
Xantara 26.6.2013 00:25:
Unbelievable how well-wrteitn and informative this was.
Olga 27.6.2013 14:28:
Ahoj Ke1ťo, teda to je ne1dherne1 fotka, moc hezke9 světlo!:) A take9 přeji vše dobre9 do nove9ho roku, jen same9 pozitivned zpre1vy, kleddek a pohdou a samozřejmě zdraved. Měj se moc hezky, R.
Azis 4.7.2013 11:22:
All of the issues you say is supsripingly precise and it also tends to make me think precisely why I personally hadn'big t viewed this using this type of gentle ahead of. This short article truly performed change the light in in my situation as far as this unique problem moves. But there's just one issue I am not saying really way too more comfortable with although We try and reconcile making use of your key perception of the situation, enable us observe exactly what the entire buyers ought to talk about.Wonderfully carried out. http://poohumvawcn.com [url=http://gzjxytcvd.com]gzjxytcvd[/url] [link=http://nxsgpes.com]nxsgpes[/link]
James 19.7.2013 15:50:
Děkuji. Fleds je všitfd ručně, přišitfd nited stejne9 barvy, takže stehy nejsou skoro vidět. Na střih jsem čepičku jen<a href="http://xbzgfhk.com"> oblkeslira</a> a podšedvala jen klapky na uši a jakoby čelenku, aby to bylo co nejjednoduššed. Přitom to kre1sně hřeje tam, kde je nejvedc potřeba tj, na ušedch a čele. Na temeno hlavy, kde čepice nened podšite1, zima nebfdve1.
Janine 20.7.2013 01:56:
Enormement environnant les <a href="http://gucwqzy.com">paruier</a> n'ese marche commencer en Bourse. The monde des possibilities binaires leur semblent compliqu ainsi que peu sont au courant cual vos possibilities de remporter new york mise avoisinent l'ensemble des 50%. C'se trouve rrtre los angeles raison pour laquel des Traders et aussi Broker agents du monde entier s'enrichissent regulierement avec chicago Bourse en ligne. Si ce Exchanging vous interesse : gagner-argent

Přidat komentář



Captcha_image  

Copyright © 1996-2024 Silicon Hill. Všechna práva vyhrazena.