Pár slov o CS a housingu - Silicon Hill

Od čtenářů se množily žádosti, abychom na náš web umísťovali více článků zaměřených na používanou techniku, mimo jiné i proto, aby věděli, na co konkrétně jsou jejich členské příspěvky použity. Požádali jsme Lukáše Kužela, aby nás obeznámil s tím, co se podařilo realizovat na našem milém kopečku.

Mnozí ví, že za celým tím síťovým a serverovým provozem stojí úsilí mnoha lidí, které bývá koncentrováno jen do pár, a pro mnoho členů klubu, neviditelných“ místností. Ano, řeč bude o Centrální serverovně, (dále jen CS) a housingové centru. Princip těchto názvů bych uvedl jen velmi zkráceně a to tak, že CS slouží jako síťové a serverové srdce Strahova a housingové centrum pak jako příležitost, kde si mohou aktivní členové umístit svůj PC/server a mít tak nepřetržitou konektivitu se světem.

CS, foto: Petr Přikryl (Mafo)

CS, foto: Petr Přikryl (Mafo)

CS, neboli Centrální serverovna

Achillovou patou bylo zálohování celého provozu proti neočekávaným výpadkům pomocí UPS (Uninterruptible Power Supply). Ta jednak nedostačovala za současného stavu pokrýt nároky, které na ni byly kladeny, ale problémy hlásily i součásti, které vyhodnocují její chod (přesněji inteligence moduly a to rovnou dva, protože máme rádi redundanci J). Dovybavení bylo záležitostí pouze nákupu a správného umístění do prázdných míst v UPS, jednalo se konkrétně o pořízení power modulů a baterií. Problém tedy zůstal u jednoho z inteligence modulů, který odmítal poslušnost. Po dlouhém úsilí ze všech možných stran se věc ke konci minulého měsíce podařilo konečně dořešit a zálohování našeho srdce Strahova“ je opět v plné síle.

Velkým pomocníkem bylo pořízení tzv. dálkového ovládání všech serverů, které v CS jsou a to pomocí systému IP-KVM (Keyboard, Video, Mouse over Internet Protocol) a PDU (Power Distribution Unit) napájecích lišt. Jednoduše řečeno mohou správci na dálku obsluhovat provoz serverů (něco jako vzdálená plocha či konzolový přístup) a dokonce i odstavit stroj od napájení a opětovně šťávupřivést, což se mnohdy velmi hodí. Tato opatření ušetří mnoho času všem, kteří tak byli často nuceni být fyzicky v CS přítomni a řešit vyvstalé situace. Pokud tedy nenastane nějaký zásadní hardwarový problém, není třeba ztrácet čas a vše jde řešit pěkně na dálku.

Co se týče dalších úprav, tak oblíbené nahrávání televize obsluhuje nová flotila serverů a při výuce v Školicím centru je využíván řídící server, který je součástí CS. Dále byla značně rozšířena služba FTP o nový stroj a v neposlední řadě také o centrální server pro provoz kamerového systému.

Do budoucna je toho v plánu více, ale ve zkratce se bude jednat o zmodernizování monitoringu serverovny a to především co se týče environmentálních příčin. Dále ještě bezpečnější provoz z hlediska napájení strojů (napojení dalších PDU lišt na odlišné okruhy, než ty, které jsou zálohovány pomocí UPS) a další drobnější zásahy, které si vyžádá běh času.

Server housing neboli odměna pro aktivní členy klubu

Spousta lidí jistě jednou toužila mít svůj oblíbený PC/server neustále připojený k síti a kutat si na něm své oblíbené aktivity jako vlastní experimentální www projekt, nechat stroj počítat složitější výpočty do školy atp. Pokud po něčem takovém stále toužíte a rádi byste měli třeba i 1 Gbit spojení se světem, tak není nic jednoduššího, než se stát aktivním členem klubu a za odměnu si nechat na kopečku stroj hostovat! A jaká by byla ještě další motivace?

Podobně jako v CS, tak i zde jsme nainstalovali a s úspěchem provozujeme kombo IP-KVM+PDU a tak si můžete svůj stroj i vy na dálku spravovat, podobně jako naši nejpovolanější správci serverů CS. Zájemcům o televizní vysílání mohu prozradit, že onen kvalitní signál, který přijímají ve svých pokojích, teče právě ze server-housingu. Pozemní a satelitní vysílání obsluhují k tomuto účelu nově postavené dva servery.

Stejně jako v CS se výhledově plánuje sofistikovanější monitoring celého běhu této místnosti a někdy snad i posílení klimatizačních jednotek tak, aby bylo umožněno hostovat větší počet vámi umístěných strojů.

Někdy, když vás zasáhne výpadek některých IT služeb na Strahově, tak si říkáte, co se zase sa… děje?! Mějte prosím trpělivost, protože nic se neděje jen tak a mnohdy právě v tuto dobu provádíme některé zásahy, které vám omezí vaše možnosti práce s PC. Ovšem na naši částečnou obranu musíme poznamenat, že na 99.99% jsou tyto zásahy předem ohlášeny a to nejčastěji prostřednictvím newsů. Kdo je čte, na správném místě, ví více o tom co se děje J

Pokud někoho zaujaly možnosti, které tyto místnosti skýtají, tak ať se nebojí a obrátí se na správce tohoto provozu, nebo na technického manažera.

Za sekci servery Lukáš “Firestone” Kužel


Pavla Slezáková | 9. Březen 2010 | Síť

Komentáře k článku

Herry 2.11.2012 08:19:
Phenomenal breakdown of the topic, you slhuod write for me too!
qybjqlfk 5.11.2012 11:46:
Ga5fZe <a href="http://fjilbcrcbjwy.com/">fjilbcrcbjwy</a>
sqighcjpx 5.11.2012 16:20:
cYgV5E , [url=http://djguhcrzzkse.com/]djguhcrzzkse[/url], [link=http://tujbssnactkc.com/]tujbssnactkc[/link], http://nmvndnfdjcau.com/
Mauve 6.12.2012 20:30:
Me and this artclie, sitting in a tree, L-E-A-R-N-I-N-G!
ptaoynu 10.12.2012 01:15:
jin8k0 <a href="http://yazurbqoojhg.com/">yazurbqoojhg</a>
usimim 10.12.2012 01:15:
ShnZGd <a href="http://bidpgehzbsvy.com/">bidpgehzbsvy</a>

Přidat komentář



Captcha_image  

Copyright © 1996-2024 Silicon Hill. Všechna práva vyhrazena.