Strahovská meteostanice slaví 1. narozeniny! - Silicon Hill

Určitě jste si už všimli, že nám pro naše informativní potřeby nějakou tu dobu běží služba, která nám radí, jaké že to máme za okny počasí. Mnozí si již na fungování SH meteostanice zvykli a nechají se inspirovat při volbě vhodného oblečení pro svou návštěvu mimo prostory areálu kolejí, anebo využili historické údaje pozorování pro zpracování svých školních prací.

Meteostanice na střeše bl.4, zdroj: Radim Roška

Meteostanice na střeše bl.4, zdroj: Radim Roška

A kdo je tak bystrý a bleská mu hlavou, že máme na SH už nepřetržité roční pozorování teploty, tlaku, charakteru větru a kdo ví, co ještě? No jo a 12.05.2011 tomu bylo právě rok, kdy se nám podařilo nashromáždit přes půl milionů záznamů jednotlivých hodnot, které si můžete na našich weather.sh.cvut.cz stránkách kdykoli prohlédnout. A plánuje se v druhém roku života projektu tuto hranici překonat!

Stanice je jako taková sofistikovanější „lego skládačka“, a tak ji lze s úspěchem rozšiřovat a to se přesně plánuje právě do druhého roku života pozorování. A o co že to konkrétně půjde? Inu např. možnost měřit míru UV a solárního záření, které Ti napoví, jak je venku nebezpečné sluníčko. Dále možnost monitorovat, kolik nám napadlo množství sněhu, nebo relevantnější sledování teploty. A když se bude jó dařit, tak nám třeba na místě instalace přistane i webová kamera, která dá provozu další „rozměr“ pozorování.

Pohled z bloku 2, zdroj: Tomáš Čižínský

Pohled z bloku 2, zdroj: Tomáš Čižínský

A čeho se podařilo za ten rok provozu dosáhnout? Nejvíce si ceníme propojení s významnými institucemi, které shromažďují nejen amatérské meteorology. Například na stránkách CWOP si můžete porovnat „kvalitu“ našeho měření vůči jiným okolním stanicím.

Dále jsme zapojeni např. do programů projektu Weather Underground, AWEKAS či Wedaal. Většina archivuje naše pozorování i na své straně, a tak máme další zálohu námi naměřených dat. Za zmínku dále stojí, že odkaz na naši meteostanici najdete na portálech webů jako jakbude.net, meteo.amut.net, nebo amaterskameteorologie.cz.

Porovnání teplot, Zdroj: Lukáš Kužel (Firestone)- CWOP

Porovnání teplot, Zdroj: Lukáš Kužel (Firestone)- CWOP

A protože slavíme prvotiny, tak by bylo fajn si připomenout trochu statistických údajů, které nám napoví do jaké míry je tahle služba v kurzu V řeči čísel je to cca 400 návštěv za den, anebo prozatím 126 lidí, kteří si přidali facebook stránku stanice mezi své oblíbené.

Pokud se Vám článek líbil a nikdy jste o této službě neslyšeli, tak si určitě zařaďte stránky meteostanice mezi své oblíbené a sledujte vývoj počasí prostřednictvím webu, nebo nejrůznějších rozšíření (MacOS X, Firefox a Windows Vista/7) pro vaše osobní počítadlo

A s čím vyrukovat na závěr? Stále hledáme nějakého schopného „webaře“, který by dal spartánským stránkám slušivější kabátek. Najde se někdo takový… ? Ať se Vám projekt líbí a přejte mu hodně zdaru do dalších pětiletek a destiletek.

Pokud budete mít jakékoli připomínky, náměty, doporučení, tak neváhejte a pište správci provozu.

A JESTĚ SLÍBENÁ SOUTĚŽ:

Hledejte nejvyšší a nejnižší teplotu za náš rok měření, tzn. od počátku měření k datu 12.5. 23:55. Své odpovědi zasílejte na weather@sh.cvut.cz do konce května (31.5.2011). Ze všech došlých správných odpovědí budou vylosováni dva výherci, kteří obdrží obdrží klubové tričko Silicon Hill.

Lukáš Kužel (Firestone),

vedoucí projektu Meteostanice

Lukáš Kužel prezentuje Meteostanici na akci Prvák 2010, zdroj: Petra Kučerová

Lukáš Kužel prezentuje Meteostanici na akci Prvák 2010, zdroj: Petra Kučerová


Pavla Slezáková | 11. Květen 2011 | Projekty

Komentáře k článku

Stitches 7.12.2012 15:07:
All of these atricles have saved me a lot of headaches.
Brian 7.12.2012 18:50:
A přitom stačed spustit IE, medsto FF, a jede to. Matěj, ty zaanbde1žovanfd ze1pěsted ? Bože můj.FilMat : klasickej nudista, předště bych naladil ještě tedlko :)A co celkově neche1pu, je ten ze1sek toho kluka s kamerou jak to že to přežil ? Velice pěkne9. Kongras Matěj
jatdqphbd 9.12.2012 14:50:
tLIhQf , [url=http://svuzggwmsweh.com/]svuzggwmsweh[/url], [link=http://gmvshuysbyeo.com/]gmvshuysbyeo[/link], http://uhqmxtvvzbdk.com/
hvzrqdf 29.12.2012 12:22:
YmutfW , [url=http://jmhyycgcbdvh.com/]jmhyycgcbdvh[/url], [link=http://cueezwevsazh.com/]cueezwevsazh[/link], http://sqlrvgwyznkr.com/
thtarnwmsoz 29.12.2012 18:59:
7FK4Eb <a href="http://nngzefkeyuvr.com/">nngzefkeyuvr</a>
xdxwfaiglt 29.12.2012 19:00:
Gc1U0p <a href="http://shazvundgszb.com/">shazvundgszb</a>
ywigxmkxayp 30.12.2012 03:19:
ydbdxA , [url=http://pnpkyebcpmay.com/]pnpkyebcpmay[/url], [link=http://bbjignrslzqs.com/]bbjignrslzqs[/link], http://mcvpaieaqxyh.com/
faljtb 17.1.2013 06:02:
Ci5IfR <a href="http://jxudsmcynchd.com/">jxudsmcynchd</a>

Přidat komentář



Captcha_image  

Copyright © 1996-2024 Silicon Hill. Všechna práva vyhrazena.