Bez drátů - Silicon Hill

cisco-apHistorie počítačové sítě na Strahově sahá až do roku 1993, od této doby došlo k velkému rozvoji a s tím spojené obrovské investice do rozsáhlé infrastruktury. V současnosti se můžeme „chlubit“ moderní sítí, která je po technické stránce konkurence schopná s velkými komerčními instalacemi. Díky tomu můžeme poskytovat uživatelům (studentům ČVUT) špičkové podmínky pro jejich studium a intelektuální rozvoj. Síť klubu Silicon Hill propojuje všechny bloky strahovských kolejí, tedy při propojení deseti bloků se jedná přibližně o 4000 uživatelů, kterým je poskytována konektivita k internetu. Díky spolupráci se sdružením CESNET a VIC (Výpočetní a informační centrum ČVUT) je strahovská síť připojena do CESNETu 10Gbps spojem. Páteřní síť na Strahově je zajištěna 1Gbps spoji ke každému bloku. V současnosti jsou téměř všechny aktivní síťové prvky od společnosti Cisco Systems, která je absolutní leader na trhu.

Cílem kolejního klubu Silicon Hill je udržet na Strahově krok s nejmodernějšími technologiemi. Ne, že by klasickým „drátům“ již úplně odzvonilo, ale notebook je pro spoustu obyvatel Strahova již běžným standardem a bezdrátový přístup k síti se zkrátka k pohodlnému studiu hodí.

Myšlenka zřízení Wi-Fi se začala realizovat jako projekt již na počátku roku 2006. Během půl roku se na strahovských blocích objevily antény a bezdrátová síť fungovala na 802.11 standardech. Bohužel původní iniciátoři již strahovské koleje opustili a projekt začal chátrat.

Poměrně nedávno se mezi členy klubu Silicon Hill dala dohromady tzv. síťová skupinka, která si předsevzala, že krom pečování o stávající síť provede jakousi renesanci skomírajícího projektu Wi-Fi.

Z rozpočtu klubu bylo zakoupeno 25 kusů Access pointů. Studenti je ve svém volném čase namontovali do pečlivě vybraných míst. Jedná se o klubovnu v suterénu bloku 7, dále studovny i rýsovny na všech blocích, včetně některých zájmových místností. V současné chvíli již chybí pouze studovna na bloku 3. Ve zkušebním provozu ukázala „APéčka“, že lepší fungování budou vykazovat s tzv. kontrolerem – tento přístroj byl tedy zapůjčen a umožňuje síťové skupince pohodlonou správu bezdrátové sítě. Bezdrátové připojení k síti je opět funkční a to natolik, že přes Wi-Fi lze sledovat i digitální televizi ve strahovských hospůdkách.

Wi-fi je dostupná pro všechny členy klubu, stačí pouze zajít za svým blokovým registrátorem. Pak už uživatel může chytat bronz a být stále online, aniž by musel mezi bloky tahat síťový kabel.

Jiří Chaloupka, vedení sítě na Strahově
Pavla Slezáková, PR Silicon Hill


Pavla Slezáková | 5. Květen 2009 | Síť

Komentáře k článku

Vyolet 20.4.2016 02:55:
Kick the tires and light the fires, problem oflaliicfy solved!
Colonel 20.4.2016 17:25:
Lot of smarts in that <a href="http://dkaylqmtr.com">pogtnis!</a>
Seston 21.4.2016 04:49:
What an awesome way to explain this-now I know <a href="http://ygolqf.com">evghetriny!</a>

Přidat komentář



Captcha_image  

Copyright © 1996-2024 Silicon Hill. Všechna práva vyhrazena.